2014.05.05. 13:53
Bodza szezon
Hétvégén vidéken pihentem és kimozdulva a nagyvárosból eszméltem rá, hogy bizony a bodza már csodásan virágzik. Szedtem is egy nagy szatyorral és a héten finom szörpöt fogok belőle kotyvasztani.
Ha hasonlóan hozzám, ti is nagyon szeretitek, akkor javaslom hogy hamar hamar szerezzetek be egy adagot. Mai posztomban egy nagyon finom szörp receptet hozok nektek, és hogy hű legyek magamhoz, ezért cukor mentesen készítem.
Hozzávalók:
egy marék kinyílt bodzavirág
3 evőkanál xilit
1 egész citrom
víz
Elkészítés:
A bodzavirágot megmosás nélkül beletesszük a befőttesüvegbe, ráöntünk annyi vizet, hogy majdnem megteljen az üveg, beletesszük a 3 evőkanál xilitet (vagy ízlés szerinti egészséges édesítőt), fél citrom levét, és a másik fél citromból készült karikákat. Összekeverjük. Fél-egy napig érleljük. Utána leszűrjük, és hűtőben tároljuk, mert könnyen megbuggyanhat, főleg akkor, ha pl. mézzel készíted, de ha cukorral, akkor biztos.
Annyit tennék hozzá a művelethez, hogy a legjobb, ha nem forgalmas út mellől szeded a virágokat, mert így a bodzavirágot nem kell lemosni, ami fontos, hiszen ha bő csapvízzel előtte lefolyatod, akkor az értékes és finom kis virágpora lemosódik.
A szörpön kívül jégkását, jégkrémet is tudsz a bodzából csinálni. Az a következő lecke lesz. :)
Szólj hozzá!
Címkék: receptek életmód csináldmagad
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.