A világ talán legismertebb családi háza eredetileg nyaralónak épült, ma egy múzeum van benne - ez a Fallingwater, magyarul Vízesés-ház. Az épületet a legendás építész, Frank Lloyd Wright tervezte egy gazdag áruház tulajdonosnak 1936-ban.

A 268 négyzetméteres épület alaprajza derékszögben találkozó vonalak rendszerére épül. A nagyméretű ablaknyílások és üvegfelületek elmossák a határt külső és belső között.

A ház fennállásának 75 éve alatt a villa védjegyévé vált a betonpárkányok kerekített élei, az első emeletről a patak vizéhez vezető, függesztett lépcsősor, az ablakosztások rendszere vagy a belsőben is alkalmazott természetes sziklaburkolat.

A házban a japán építészet stílusjegyei figyelhetők meg. A szobák mindegyike kapcsolódik a természeti környezethez: árnyas ligetek, meglepetésszerűen feltűnő medencék, izgalmas kiszögellések tagolják a teret.

A villa 1966-ban az USA egyik nemzeti jelképe lett, 1991-ben pedig az Amerikai Építészek Szövetsége a Vízesés-házat az amerikai építész által valaha tervezett legszebb alkotásnak nevezte.

fallingwater-extraordinary-beautiful-waterfall-house-in-pennsylvania-by-frank-lloyd-wright-11.jpg

fallingwater-2.jpg

c1-guest-house-plunge-pool-L.jpg

image.aspx.jpg

img-1.php.jpeg

fallingwater-5.jpg

fallingwater-9.jpg

fallingwater-6-554x415.jpg

3.jpg

fallingwater-8.jpg

forrás: fallingwater

A bejegyzés trackback címe:

https://katiekincsesladaja.blog.hu/api/trackback/id/tr885101850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása