Ismered a csírákat? Szoktál enni? Nem? Akkor itt az ideje elkezdeni! A csíráknak nemcsak az élettani szerepét kell figyelembe vennünk, hanem a tervezett alakformáláskor azt is célszerű szem előtt tartanunk, hogy minőségi tápanyagokkal lássuk el szervezetünket. A téli időszakban (de még a tavasz első hónapjaiban is), amikor kevés a friss zöldség és gyümölcs, fogyasszunk vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag csírát. Ugyanis a csírák áldásos hatása ősidők óta jól ismert. Vannak közöttük lágy, markáns, pikáns és kifejezetten csípős ízűek is. Magas a vitamintartalmuk (A, B-komplex, C, D, E, G, K, U vitamin), jelentős az aminosav-, az enzim-, az antioxidáns- és az ásványi anyag tartalmuk (kalcium, magnézium, foszfor, klór, kálium, nátrium, szilícium, szelén, jód), és ezáltal fontos, értékes – és nem utolsó sorban finom – tápanyagforrást jelentenek. Szervezetünk végtelenül hálás lesz, hiszen ezek az összetevők mind természetesek, azaz a szervezet számára legkönnyebben hasznosítható alakban vannak jelen. Ezen kívül nagy értékű fehérjéket, nyomelemeket, könnyen emészthető szénhidrátokat, emésztéssegítő rostanyagokat tartalmaznak, melyeket ha a mindennapos étkezésünkbe csempészünk, nagyon jót teszünk a vérünknek, mert tisztítják azt, hatásosan méregtelenítenek, segítik a májműködést, immunerősítő és fájdalomcsillapító hatásuk is van, ami persze nem azt jelenti, ha fáj a  fejed egy adag csírától elmúlik, de életkezdeményt enni mindenképpen hasznos, hisz azt mondják, a csírák tele vannak életinformációkkal, és ez nekünk jó. Mindemellett azonnali energiát biztosítanak a szervezet számára. Rendszeres fogyasztásukkal hozzájárulhatunk egészségünk fenntartásához.

Egy két dologra azonban érdemes odafigyelni. Gyerekek, várandós nők, idősek és gyenge immunrendszerrel rendelkezők ne fogyasszanak nyers csírát. Vásárláskor mindig hűtött, friss terméket válasszunk. Ne fogyasszunk kellemetlen szagú terméket. Soha ne puszta kézzel, hanem csipesszel vagy tiszta gumikesztyűben nyúljunk a dobozba és vegyük ki az étkezésre szánt csírát. Étteremben ne fogyasszunk nyers csírát.

Mivel a már kész csíra egy picit drága, én mindenképpen javasolnám a mag megvételét, melyet otthonodban, néhány nap alatt nagyon egyszerű módon ki tudsz csíráztatni te is.

csíra 2.jpg

Egy ilyen edény kell hozzá. Először tedd egy pohár vízbe a csíráztatni kívánt adagot néhány órára, amíg picit megpuhulnak a magok. Utána öntsd bele ezekbe a szitaszerű edényekbe, melyekben lecsöpög a felesleges víz. A 'torony' legaljára egy nem lyukas edény kerüljön. A legtetejét pedig fedd le alufóliával, hogy a meleget bent tartsa, de a fényt áteressze. Arra ügyelj hogy ne legyen túl meleg helyen (például ne tedd fűtőtest tetejére), és minél világosabb helyre tedd. Ezek után csupán annyi a teendőd, hogy naponta kétszer (legjobb, ha reggel és este) langyos bő vízben lemosod.3-4 nap alatt kinőnek.

Névtelen.jpg

Milyen típusú csírák léteznek? A bioboltokban rengetegféle közül választhatsz, mindegyik kis tasakban található. Van búzacsíra, lucernacsíra, retekcsíra, vöröshagyma csíra, vöröskáposzta csíra, brokkoli csíra, napraforgó csíra...Ezeket a csírákat teheted salátákba, kenyérre tett krémekre, szendvicsekbe sőt, még süteményekbe sütve is ízletes és általuk még egészségesebb finomságot készíthetünk.

Jó csíráztatást!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://katiekincsesladaja.blog.hu/api/trackback/id/tr695136705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása