Toszkána.

Szerelem. Stílus. Természet. Nyugalom. Béke. Harmónia. Bor. Természet…

toszkána 2.jpg

Ezek a szavak jutnak először eszembe erről a tájról. Nyilván mindenkinek megvan a maga kedvence, stílusban, építészetben, rendezőelvben. Számomra ez a legkedvesebb. Ez több mint egy stílus. Ez egy életérzés. Amikor a színek, az anyagok, az elrendezés, a természet közelsége, a sok növény a házban, a kellemes atmoszféra, a kívülről jövő béke apránként bekúszik a lelkedbe is, és ott letelepedik. Harmóniába kerülsz önmagaddal és megtalálod a nyugalmat. Számomra ezt jelenti Toszkána.

Hogyan tudod ezt megvalósítani távol ettől a tájtól, akár Magyarország vidékein is? Megmutatom.

A legfontosabb, ami meghatározza ezt az irányzatot, az a természet közelsége. A „kint” legalább annyira fontos, mint a „bent”. Ez a felfogás az, amit a lakóépületekben is továbbvisznek, még pedig oly módon, hogy a természetben található anyagokat és színeket használják. Mint például a lágy földszínek: olíva zöld ablakkeretek, pergolák, halvány terrakotta háztetők, okker sárga, okker vörös, halvány rozsdavörös, az agyagszín árnyalatai, a nap-égette márvány, vagy a hűvösebb halványkék, szürkéskék és halványlila, tört fehér, halványzöld, kőszürke, valamint a mélyebb kakukkfű- és olajzöld, orgona lila és levendulakék. Anyaghasználatban sem térnek el attól, ami a közvetlen környezetükben megtalálható: ilyen a masszív kő vagy az agyag. A házon belül, a nappali részben jellemzően meghagyják a tartógerendákat eredeti állapotukban, de sok otthonban megtalálható a téglákból kirakott tűzhely, a rusztikus, kovácsoltvas bútorok. A külső járófelületek és a teraszok kőlappal, téglával, vagy terrakotta cseréppel borítottak. És kiegészítőként a ház körül hatalmas méretű agyag színű cserép kaspókban zöldellenek a növények.

toszkán építészet3 átmér..jpg

A ház homlokzatát sokszor stukkóval díszítik, a falakat pedig okker vagy púderrózsaszínűre vakolják, belül pedig lemeszelik. Gyakoriak a boltíves födémek, illetve a földszinti, téglafalazású boltívek, bejáratok. Az építészeti elemeket, pl. szegélyeket, párkányzatot, lábazatot festéssel utánozzák, így tipikusan toszkán megoldás a világos és sötét színekkel tagolt falfelület. A kifinomult arányokkal, a tágas világos, sok ablakkal-ajtóval ellátott nagy belső terekkel idehaza is könnyen becsempészhetjük a toszkán stílusra jellemző természetközeliséget otthonunkba.

toszkán építészet2 átmér..jpg

Sokunk fejében egy tipikus kép van a toszkán stílusról, mely egy kicsit idillikus, természetes, romantikus, rusztikus is egyszerre. Mindenesetre ideális esetben házunk közelében erdő, vagy szőlő, esetleg egy kis folyó is van, a dimbes-dombos vidéki tájon sok száz éves öreg házak, gazdasági épületegyüttesek állnak, melyeket fahéj színű szántók, mezők, ciprusokkal övezett szerpentines utak öveznek. A szőlősökkel körülvett birtokokról származó finom vörösbort kortyolgató nagy baráti összejövetelek, családi események zajától hangos a sütés-főzés illatával körbelengett vidék. A napsütötte olívaligetekben tett kiadós séták, a napbarnított bőr, a szabad, boldog élet, a friss levegő, a sok pompás virág.

toszkán építészet 1 átmér..jpg

Ezek miatt szeretem én annyira Toszkánát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katiekincsesladaja.blog.hu/api/trackback/id/tr895471905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása