2012.12.31. 13:20
Szilveszteri receptötletek
Biztosan sokat vagytok úgy, hogy napokkal előtte gondolkoztok, hogy a szilveszteri házibuliba milyen finomságot vigyetek, ami könnyű étel is, mutatós is, hamar el lehet készíteni és még egy picit különleges is. Főleg, ha a házigazda szerepében tetszelgünk, akkor még nehezebb a feladat. Gyűjtöttem nektek néhány receptet, ami talán segít ebben a kérdésben, de mindenesetre inspirációt biztosan ad. Fogjunk hozzá!
1) snidlinges lazackrém
Hozzávalók:
25 dkg mascarpone
10 dkg füstölt lazac
1 csokor snidling
Elkészítés:
A snidlinget egész apróra vágjuk. A lazacról leöntjük az olajat, leitatjuk a felszínét papírtörülközővel, és pici darabokra vágjuk. Ezután összekeverjük a mascarponéval a hozzávalókat, és legalább néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek. Kenyérre kenve kínáljuk előételnek, vendégvárónak.
2) Zöldfűszeres camambert- torta
Hozzávalók:
25 dkg vaj
10 dkg dióbél
4 db kör alakú camembert sajt
15 féldiószem
1 csokor petrezselyem
1 csokor kapor
1 csokor bazsalikom
1 csokor snidling
őrölt fehérbors
só
Elkészítés:
A zöldfűszereket megmossuk, szárazra rázzuk és apróra vágjuk. A 10 dkg dióbelet durvára vágjuk. A vajat elkeverjk a vágott dióval és a zöldfűszerekkel, majd sóval és borssal ízesítjük. A sajtokat vízszintesen kettévágjuk, az alsó felét mindegyiknek egyenletesen megkenjük a fűszeres vajjal, és rátesszük a sajt másik felét. A tetejét fél diószemekkel díszítjük, és kb. 20 percre a hűtőbe tesszük, majd tálaljuk.
3) Mediterrán párnácskák
Hozzávalók:
1 kg fagyasztott leveles tészta
50 dkg zsíros krémsajt
1 db tojás
20 dkg trappista sajt
1 evőkanál olívaolaj
mediterrán fűszerkeverék vagy zöldfűszerek (kakukkfű, majoranna, oregánó, petrezselyem, bazsalikom)
20 dkg gépsonka
2 db paprika
2 db paradicsom
2 fej hagyma
Elkészítés:
A tojást felverem, majd összekeverem a krémsajttal, 1 evőkanál olívaolajjal és a 20 dkg reszelt trappista sajttal. Ezután a sonkát, a paprikát, a paradicsomot és a hagymát apró kockákra feldarabolom, és összekeverem a zöldfűszerekkel vagy mediterrán fűszerkeverékkel. A tésztát félig kiolvasztom (nem teljesen, mert akkor ragadós lesz), és kb. 2 mm vastagságúra kinyújtom. Ezután felszabdalom olyan 6 x 6 cm-es négyzetekre. Ezeket a kis párnácskákat vastagon megkenem a sajtos krémmel, majd ráhalmozom a sonkás-zöldséges keveréket. 220 fokon 13-15 percig sütöm.
4) Mustáros- citromos lazac
Hozzávalók:
4 szelet lazacfilé
olívaolaj
1 csapott evőkanál mustár
1 evőkanál mez
1 szál friss rozmaring
só
bors
1 dl tejföl
1 citrom leve
A körethez:
50 dkg bébirépa
ételízesítő
kuszkusz
Elkészítés:
A lazacot bepácoljuk az olívaolaj, mustár, méz és citrom keverékével. Sózzuk, borsozzuk, és a közé rakott rozmaringággal állni hagyjuk. Ezalatt a ételízesítős vízben a bébirépát 10 perc alatt puhára főzzük. A répa forró főzővizéből a kuszkuszra merünk, lefedjük és állni hagyjuk. A lazacszeleteket forró serpenyőben hirtelen sütjük - először bőrös oldalával lefelé. (Ha teflon serpenyőt használunk, nincs szükség olajra, a halon úgyis van.) Ne mozgassuk a filéket, amíg szinte teljesen át nem sültek. Mikor elválik az edény aljától, és könnyű mozgatni, megfordítjuk, és rövid ideig sütjük a másik oldatát is. A szeleteket félretesszük. A megmaradt páclevet a tejföllel ugyanabban a serpenyőben kicsit összemelegítjük, így készítünk hozzá egy finom mártást.
5) Csupa kókusz süti
Hozzávalók:
6 db tojás
15 + 3 dkg vaj vagy édes natúr kókuszzsír, aminek kókusz íze van
40 dkg natúr gyümölcslekvár (nincs semmilyen édesítőszer benne, még méz sem)
20 dkg zabliszt
15 + 5 dkg bio kókuszreszelék
3-4 evőkanál méz
1 mokkáskanál szódabikarbóna
5 dkg min. 70 %-os jó minőségű csoki
Elkészítés:
A sütőt bekapcsoltam 170 fokra. A tojássárgáját a 15 dkg vajjal és a mézzel kikevertem. A méz elhagyható, ha valaki kevésbé édesszájú. Én azért tettem bele, mert nekem nem volt édesítő a lekváromban. A tojásos masszához hozzáadtam a lekvárt, a zablisztet, a 15 dkg kókuszreszeléket, a szódabikarbónát. Jó alaposan összekevertem.A tojás fehérjét kemény habbá vertem és óvatosan a tésztához adtam.Egy közepes méretű tepsit kivajaztam a maradék vajjal, a fennmaradt kókusz egy részével behintettem az alját. Beleöntöttem a sütemény tésztát a tepsibe, megszórtam a kókuszreszelékkel és a reszelt csokival. Be a sütőbe.Kb 40-45 perc alatt sül meg. Érdemes tűpróbát végezni.
JÓ FŐZÖCSKÉZÉST, JÓ ÉTVÁGYAT, JÓ BULIT ÉS BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK!
Szólj hozzá!
Címkék: receptek
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.